Matematyka
Siwolek

do sklepu przywieziono 75 kg jabłek,z czego pierwszego dnia sprzedano jedną piątą ,a drugiego dnia 2 razy więcej.Ile kilogramów jabłek zostało w sklepie po 2 dniach sprzedaży

+0
(1) Odpowiedź
asa1994

75 kg jabłek przed sprzedażą 1 dzień sprzedano 1/5  75 * 1/5 = 75 - 15 = 60 kg 2 dzień 2 razy więcej 15 * 2 = 30; 60 - 30 = 30 kg odp. W sklepie zostało 30 kg jabłek.

Dodaj swoją odpowiedź